logo
دقیقه

راهنمای جامع سواد مالی برای بزرگسالان

راهنمای جامع سواد مالی برای بزرگسالان
2 شهریور 1403

ما می دانیم که هرچه زودتر اصول مدیریت پول را بیاموزید، در آینده در تلاش های مالی خود مطمئن تر و موفق تر خواهید بود. در این مطلب از سری مطالب آموزشی وبلاگ مستر سرمایه به راهنمای جامع سواد مالی برای بزرگسالان می‌پردازیم.

راهنمای جامع سواد مالی برای بزرگسالان

راهنمای جامع سواد مالی برای بزرگسالان

در حالی که هیچ وقت برای شروع آموزش مالی دیر نیست، شروع اولیه می تواند بسیار مفید باشد. مراحل اولیه ورود به دنیای مالی با آموزش شروع می شود.

بانکداری، بودجه بندی، پس انداز، اعتبار، بدهی و سرمایه گذاری سنگ بنای تصمیمات مالی است که ما در طول زندگی خود می گیریم. در Investopedia، ما بیش از 36000 مقاله، اصطلاح، سؤالات متداول (پرسش‌های متداول) و ویدیوهایی را ارائه می‌دهیم که به این موضوعات می‌پردازند. ما 25 سال را وقف ایجاد و تقویت منابع خود کرده ایم تا شما را در انتخاب های مالی و سرمایه گذاری آگاهانه توانمند کنیم.

این راهنما به عنوان یک نقطه شروع عالی عمل می کند و امروز یک روز عالی برای شروع است. بیایید با بررسی سواد مالی شروع کنیم – اینکه این سواد چیست و چگونه می تواند زندگی شما را بهبود بخشد.


سواد مالی چیست؟

سواد مالی به توانایی درک و استفاده موثر از مهارت های مالی مختلف مانند مدیریت مالی شخصی، بودجه بندی و سرمایه گذاری اشاره دارد. این شامل درک اصول و مفاهیم کلیدی مالی، از جمله ارزش زمانی پول، بهره مرکب، مدیریت بدهی، و برنامه ریزی مالی است.

دستیابی به سواد مالی افراد را قادر می سازد تا تصمیمات مالی آگاهانه بگیرند، از انتخاب های ضعیف اجتناب کنند و در جهت خودکفایی و ثبات مالی تلاش کنند. گام های اساسی برای دستیابی به سواد مالی شامل یادگیری نحوه ایجاد بودجه، پیگیری عادت های خرج کردن، پرداخت بدهی و برنامه ریزی برای بازنشستگی است.

آموزش در مسائل مالی همچنین مستلزم درک نحوه عملکرد پول، تعیین و رسیدن به اهداف مالی، شناخت شیوه های مالی غیراخلاقی یا تبعیض آمیز، و مدیریت چالش های مالی است که ممکن است زندگی ایجاد کند.


اهمیت سواد مالی

سواد مالی

سواد مالی

سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA)، در مطالعه توانمندی مالی ملی خود، دریافت که آمریکایی‌هایی که سطح سواد مالی بالاتری دارند، بیشتر به امرار معاش می‌پردازند، درآمد کمتری را خرج می‌کنند، صندوق اضطراری سه ماهه ایجاد می‌کنند و بازنشستگی را باز می‌کنند. در مقایسه با آنهایی که سواد مالی کمتری دارند.

 

اتخاذ تصمیمات مالی آگاهانه هرگز مهمتر از این نبوده است. برنامه ریزی بازنشستگی را در نظر بگیرید: زمانی بسیاری از کارگران برای تأمین بودجه بازنشستگی خود به برنامه های بازنشستگی اتکا می کردند که مسئولیت های مالی و تصمیم گیری توسط کارفرمایان یا حامیان دولتی مدیریت می شد.

امروزه حقوق بازنشستگی کمتر رایج است و به بسیاری از کارگران به جای آن طرح 401 (k) پیشنهاد می شود. این گزینه مستلزم آن است که کارمندان خودشان در مورد سطوح مشارکت و انتخاب سرمایه گذاری تصمیم بگیرند. صرف کمک به 401(k) ممکن است برای یک بازنشستگی راحت کافی نباشد. علاوه بر این، کسانی که برنامه های حمایت شده توسط کارفرما را ندارند، باید به طور فعال حساب های بازنشستگی فردی (IRA) و سایر گزینه های بازنشستگی با مزیت مالیاتی را جستجو کرده و ایجاد کنند.

این چالش ها با افزایش طول عمر، که منجر به بازنشستگی طولانی تر می شود، ترکیب می شوند. مزایای تامین اجتماعی که به سختی مخارج اولیه زندگی را پوشش می دهد. و پیچیدگی های گزینه های درمانی و سایر بیمه ها. علاوه بر این، افراد با مجموعه‌ای از ابزارهای پس‌انداز و سرمایه‌گذاری، همراه با انتخاب‌هایی از بانک‌ها، اتحادیه‌های اعتباری، شرکت‌های کارگزاری، شرکت‌های کارت اعتباری و غیره روبرو هستند.

به طور خلاصه، سواد مالی برای تصمیم گیری آگاهانه، اجتناب از بدهی های غیر ضروری، کمک به اعضای خانواده از طریق مسائل پیچیده مالی، و تضمین درآمد مطمئن در دوران بازنشستگی ضروری است.


مبانی مالی شخصی

امور مالی شخصی جایی است که سواد مالی به تصمیم گیری مالی فردی تبدیل می شود. چگونه پول خود را مدیریت می کنید؟ از چه ابزارهای پس انداز و سرمایه گذاری استفاده می کنید؟ امور مالی شخصی شامل تعیین و دستیابی به اهداف مالی شما می شود، چه آرزوی داشتن خانه، حمایت از اعضای خانواده، پس انداز تحصیلات دانشگاهی فرزندانتان، کمک به اهدافی که به آنها اهمیت می دهید، برنامه ریزی برای بازنشستگی یا دنبال کردن اهداف دیگر.

این رشته موضوعات مختلفی از جمله بانکداری، بودجه بندی، مدیریت بدهی و اعتبار و سرمایه گذاری را در بر می گیرد. برای شروع، بیایید این اصول را بررسی کنیم.


معرفی حساب های بانکی

یک حساب بانکی معمولاً اولین حساب مالی است که باز می کنید. حساب‌های بانکی می‌توانند به شما کمک کنند پولی را که برای خریدهای بزرگ و رویدادهای زندگی نیاز دارید، نگه دارید و رشد دهید. در اینجا پیشینه ای در مورد حساب های بانکی و اینکه چرا آنها برای ایجاد یک آینده مالی با ثبات ضروری هستند، آورده شده است.


چرا به یک حساب بانکی نیاز دارم؟

اگرچه اکثر آمریکایی ها دارای حساب بانکی هستند، تقریباً 6 درصد از خانواده ها در ایالات متحده حساب بانکی ندارند. چرا افتتاح حساب بانکی اینقدر مهم است؟ اول و مهمتر از همه، ایمن تر از نگه داشتن پول نقد است.

حساب بانکی

حساب بانکی

سرقت دارایی های نگهداری شده در بانک دشوارتر است و در ایالات متحده معمولاً توسط شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) بیمه می شوند. این بیمه به این معنی است که شما همیشه به پول نقد خود دسترسی خواهید داشت، حتی در صورت بعید بودن که هر مشتری تلاش کند وجه خود را به طور همزمان برداشت کند.

بسیاری از تراکنش های مالی شما را ملزم به داشتن یک حساب بانکی می کند تا:

– از کارت بدهی یا اعتباری استفاده کنید
– به برنامه های پرداخت مانند Venmo یا PayPal دسترسی داشته باشید
– چک بنویسید
– از دستگاه های خودپرداز استفاده کنید
– خانه بخرید یا اجاره کنید
– چک حقوق خود را از کارفرما دریافت کنید
– سود پول خود را به دست آورید


انواع حسابهای بانکی در ایران

در ایران، حساب‌های بانکی به چندین نوع مختلف تقسیم می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و اهداف خاص خود را دارند. عمده‌ترین انواع حساب‌های بانکی عبارتند از:

1. حساب جاری: این نوع حساب برای انجام تراکنش‌های روزمره مانند پرداخت و دریافت پول و صدور چک استفاده می‌شود. حساب جاری معمولاً بهره‌ای ندارد و مشتری می‌تواند تا سقف معینی از حساب خود برداشت کند.

بیشتر بخوانید  چگونه در نوجوانی درآمد کسب کنیم؟

2. حساب پس‌انداز: این حساب به افراد اجازه می‌دهد که پس‌انداز کنند و بر روی موجودی خود بهره دریافت نمایند. نرخ بهره این حساب‌ها معمولاً کمتر از حساب‌های سرمایه‌گذاری است، اما امنیت بالاتری دارد.

3. حساب قرض‌الحسنه: حسابی است که در آن وجوه به صورت قرض بدون بهره نگهداری می‌شود. سپرده‌های این حساب به منظور کمک به دیگران و تسهیلات قرضی ایجاد می‌شود. حساب قرض‌الحسنه برای دریافت وام‌های کوچک و بدون بهره مناسب است.

4. حساب سرمایه‌گذاری: این نوع حساب‌ها برای افرادی طراحی شده‌اند که می‌خواهند سود بیشتری نسبت به حساب‌های پس‌انداز معمولی کسب کنند. این حساب‌ها معمولاً نرخ بهره بالاتری دارند و ممکن است دارای دوره‌های مشخصی برای سرمایه‌گذاری باشند.

5. حساب ویژه: برخی بانک‌ها حساب‌هایی با ویژگی‌های خاص ارائه می‌دهند که ممکن است شامل شرایط و مزایای خاصی مانند تسهیلات بیشتری باشد.

6. حساب ارزی: این نوع حساب به مشتریان امکان می‌دهد که با ارزهای خارجی نیز معامله کنند و معمولا به افرادی که نیاز به خرید و فروش ارز دارند، ارائه می‌شود.

هر بانک ممکن است نوع خاصی از حساب‌ها را با شرایط و ویژگی‌های متفاوت ارائه دهد، بنابراین همیشه مشاوره با بانک مورد نظر قبل از افتتاح حساب مناسب است.


بانکهای آنلاین در مقابل بانک های فیزیکی

هنگامی که به یک بانک فکر می کنید، احتمالاً یک ساختمان فیزیکی را تصور می کنید – این بانک به عنوان بانک آجر و ملات شناخته می شود. بسیاری از بانک‌های آجری نیز گزینه افتتاح حساب و مدیریت امور مالی خود را به صورت آنلاین ارائه می‌دهند.

برعکس، برخی از بانک ها منحصراً به صورت آنلاین فعالیت می کنند و شعبه فیزیکی ندارند. این بانک‌های آنلاین معمولاً خدمات مشابه بانک‌های آجری را ارائه می‌کنند، به استثنای مراجعه حضوری.


چه نوع حساب های بانکی را می توانم باز کنم؟

سه نوع حساب بانکی اصلی وجود دارد که یک فرد معمولی ممکن است بخواهد باز کند:

1. حساب پس انداز: حساب پس انداز یک حساب سپرده با بهره است که در بانک یا مؤسسه مالی دیگر نگهداری می شود. در حالی که حساب‌های پس‌انداز معمولاً نرخ بهره پایینی را ارائه می‌دهند، ایمنی و قابلیت اطمینان آن‌ها آنها را به گزینه‌ای معقول برای پس‌انداز پول نقد برای نیازهای کوتاه‌مدت تبدیل می‌کند.

ممکن است محدودیت های قانونی در مورد اینکه چند وقت یکبار می توانید پول از حساب پس انداز برداشت کنید وجود داشته باشد. با این حال، آنها به طور کلی کاملاً انعطاف پذیر هستند و آنها را برای ایجاد یک صندوق اضطراری، پس انداز برای اهداف کوتاه مدت مانند خرید ماشین یا رفتن به تعطیلات، یا صرفاً ذخیره پول نقد اضافی که به آن نیاز ندارید در حساب جاری خود ایده آل می کند.

2. حساب چک: حساب جاری نیز یک حساب سپرده در بانک یا موسسه مالی است که به شما امکان واریز و برداشت را می دهد. حساب‌های چک دارای نقدشوندگی بالایی هستند، به این معنی که امکان برداشت‌های متعدد در ماه را فراهم می‌کنند (برخلاف حساب‌های پس‌انداز یا سرمایه‌گذاری با نقدینگی کمتر)، اگرچه معمولاً سود کمی به دست می‌آورند.

پول را می توان به حساب های جاری در بانک ها و دستگاه های خودپرداز، از طریق واریز مستقیم یا از طریق سایر حواله های الکترونیکی واریز کرد. دارندگان حساب می‌توانند از طریق بانک‌ها و دستگاه‌های خودپرداز، با نوشتن چک یا با استفاده از کارت‌های نقدی متصل به حساب‌های خود، وجوه خود را برداشت کنند.

ممکن است بتوانید یک حساب جاری بدون کارمزد پیدا کنید، در حالی که دیگران ممکن است برای اضافه برداشت یا استفاده از دستگاه های خودپرداز خارج از شبکه، هزینه های ماهانه یا کارمزدی داشته باشند، که اغلب بر اساس موجودی حساب است یا اینکه آیا چک واریز مستقیم یا برداشت خودکار مرتبط است. حساب کاربری حساب‌های لایف لاین و حساب‌های شانس دوم که در برخی بانک‌ها موجود است، می‌تواند به افرادی که در واجد شرایط بودن برای حساب جاری سنتی مشکل دارند، کمک کند.

3. حساب پس انداز بلند مدت و کوتاه مدت: یک حساب پس انداز پربازده معمولاً نرخ بهره بسیار بالاتری نسبت به یک حساب پس انداز استاندارد ارائه می دهد. معاوضه برای کسب سود بیشتر این است که حساب‌های با بازدهی بالا اغلب به سپرده‌های اولیه بزرگ‌تر، حداقل موجودی بالاتر و ممکن است کارمزد بیشتری داشته باشند.

ممکن است بتوانید یک حساب پس انداز با بازده در بانک فعلی خود باز کنید، اما بانک های آنلاین اغلب بالاترین نرخ بهره را ارائه می دهند.

4. حساب قرض الحسنه

5. حساب ارزی


صندوق اضطراری چیست؟

صندوق اضطراری نوع خاصی از حساب بانکی نیست. بلکه به هر ذخایر نقدی اشاره می کند که برای کمک به شما در مقابله با چالش های مالی مانند از دست دادن شغل، هزینه های پزشکی یا تعمیرات خودرو کنار گذاشته اید. در اینجا نحوه عملکرد صندوق های اضطراری به طور معمول آمده است:

– اکثر مردم ترجیح می دهند از یک حساب پس انداز جداگانه برای پس انداز اضطراری خود استفاده کنند.
– در حالت ایده آل، صندوق باید در نهایت به اندازه کافی برای پوشش حداقل سه تا شش ماه هزینه های زندگی نگهداری کند.
– پول موجود در صندوق اضطراری شما باید برای مخارج عادی خارج از محدوده باشد.


مقدمه ای بر کارت های اعتباری

شما آنها را به عنوان کارت های پلاستیکی می شناسید که (تقریبا) همه در کیف پول خود حمل می کنند. کارت‌های اعتباری حساب‌هایی هستند که به شما امکان می‌دهند از صادرکننده پول قرض کنید و به مرور زمان آن را بازپرداخت کنید.

اگر ماهانه کل موجودی را بازپرداخت نکنید، بابت مبلغ باقیمانده از شما بهره دریافت می شود. توجه داشته باشید که برخی از کارت های اعتباری، که به عنوان کارت شارژ شناخته می شوند، از شما می خواهند که موجودی خود را به طور کامل هر ماه پرداخت کنید. با این حال، این موارد کمتر رایج هستند.

تفاوت بین کارت های اعتباری و نقدی چیست؟

– کارت های نقدی: کارت های نقدی مستقیماً از حساب جاری شما پول برداشت می کنند. شما نمی توانید با کارت های نقدی پول قرض کنید، یعنی فقط می توانید آنچه را که در بانک دارید خرج کنید. علاوه بر این، کارت‌های نقدی به ایجاد سابقه اعتباری یا رتبه اعتباری شما کمکی نمی‌کنند.

– کارت های اعتباری: کارت های اعتباری به شما امکان می دهند بدون کسر مستقیم وجه از حساب بانکی خود پول قرض کنید. این ویژگی می تواند به ویژه برای خریدهای بزرگ و غیرمنتظره مفید باشد. با این حال، داشتن موجودی ماه به ماه – به این معنی که مبلغ وام گرفته شده را به طور کامل پرداخت نمی کنید – به این معنی است که به آن موجودی بهره تعلق خواهید گرفت. از سه ماهه اول سال 2024، آمریکایی ها 1.12 تریلیون دلار بدهی کارت اعتباری داشتند، بنابراین لازم است در مورد خرج بیش از حد محتاط باشیم، زیرا بدهی می تواند به سرعت انباشته شده و مدیریت آن دشوار شود.

بیشتر بخوانید  رکود تورمی چیست؟ چگونه ایجاد می شود و چرا مضر است؟

از جنبه مثبت، استفاده مسئولانه از کارت اعتباری – با پرداخت به موقع – به شما کمک می کند سابقه اعتباری ایجاد کنید و رتبه اعتباری خود را بهبود بخشید. حفظ امتیاز اعتباری خوب نه تنها برای واجد شرایط بودن برای بهترین کارت‌های اعتباری، بلکه برای تضمین نرخ‌های بهره مطلوب‌تر برای وام‌های خودرو، وام‌های شخصی، و وام‌های مسکن بسیار مهم است.


چگونه یک بودجه ایجاد کنیم

ایجاد یک بودجه یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین روش‌ها برای کنترل هزینه‌ها، پس‌انداز و سرمایه‌گذاری شماست. شما نمی‌توانید به بهبود وضعیت مالی خود بپردازید مگر اینکه بدانید پولتان کجا می‌رود. بنابراین، پیگیری هزینه‌های خود در مقابل درآمدتان را آغاز کنید. سپس اهداف مشخصی تعیین کنید.

یکی از الگوهای بودجه که به افراد کمک می‌کند به اهداف خود برسند، پول خود را مدیریت کنند و برای موارد اضطراری و بازنشستگی پس‌انداز کنند، قاعده بودجه ۵۰/۲۰/۳۰ است: ۵۰٪ برای نیازها، ۲۰٪ برای پس‌انداز و ۳۰٪ برای خواسته‌ها.


بودجه بندی

بودجه‌بندی با پیگیری میزان پولی که هر ماه دریافت و خرج می‌کنید، آغاز می‌شود. شما می‌توانید این کار را در یک فایل اکسل، روی کاغذ، یا با استفاده از یک نرم‌افزار بودجه‌بندی انجام دهید. انتخاب با شماست. هرچه که تصمیم دارید برای پیگیری انجام دهید، موارد زیر را به وضوح مشخص کنید:

بودجه بندی

بودجه بندی

– درآمد: تمام منابع درآمدی که در یک ماه دریافت می‌کنید را فهرست کنید و مبلغ آن‌ها را ذکر کنید. این موارد می‌تواند شامل حقوق، درآمد سرمایه‌گذاری، نفقه، توافقات، و درآمد حاصل از مشاغل جانبی یا پروژه‌های دیگر مانند فروش صنایع دستی باشد.

– هزینه‌ها: هر خریدی که در یک ماه انجام می‌دهید را فهرست کنید و به دو دسته تقسیم کنید: هزینه‌های ثابت و هزینه‌های اختیاری. برای اطمینان از ثبت تمامی هزینه‌ها، صورت‌حساب‌های بانکی، صورت‌حساب‌های کارت اعتباری و حساب‌های کارگزاری خود را مرور کنید. هزینه‌های ثابت خریدهایی هستند که هر ماه باید انجام دهید. مبلغ آن‌ها تغییر نمی‌کند (یا تغییر بسیار کمی دارد) و جزء هزینه‌های ضروری به شمار می‌روند. این هزینه‌ها شامل اجاره/بهره مسکن، پرداخت‌های وام و هزینه‌های آب و برق می‌شود. هزینه‌های اختیاری شامل خریدهای غیرضروری و متغیر مانند غذا در رستوران‌ها، خرید، لباس و سفر است. به خواسته‌های خود توجه کنید، نه نیازهای خود.

– پس‌انداز: مقدار پولی که می‌توانید هر ماه پس‌انداز کنید را ضبط کنید، خواه به صورت نقدی، نقدی واریز شده به حساب بانکی، یا پولی که به حساب‌های سرمایه‌گذاری یا بازنشستگی مانند حساب IRA یا ۴۰۱(k) (اگر کارفرمای شما چنین حسابی ارائه دهد) اضافه می‌کنید.

مجموع هزینه‌های خود را از کل درآمد خود کم کنید تا مبلغی که در پایان ماه باقی می‌ماند، محاسبه کنید. حال که تصویر روشنی از درآمد ورودی، هزینه‌های خروجی و پس‌اندازهای خود دارید، می‌توانید شناسایی کنید که کدام هزینه‌ها را می‌توانید در صورت لزوم کاهش دهید.

اگر هنوز حساب اضطراری ندارید، مبلغ اضافی خود را به حساب اضطراری واریز کنید تا حداقل سه تا شش ماه هزینه‌های خود را پس‌انداز کنید (در صورت بروز از دست دادن شغل یا سایر موارد اضطراری). از این پول برای هزینه‌های اختیاری استفاده نکنید. کلید این است که آن را امن نگه داشته و برای زمان‌هایی که درآمد شما کاهش می‌یابد یا متوقف می‌شود، رشد دهید.


چگونه سرمایه‌گذاری را آغاز کنیم؟

پس از اینکه به اندازه کافی پس‌انداز کردید تا سرمایه‌گذاری را آغاز کنید، باید اصول اولیه سرمایه‌گذاری و اینکه کجا و چگونه پول خود را سرمایه‌گذاری کنید، بیاموزید. با درک ریسک‌ها (و پاداش‌های محتمل) انواع مختلف سرمایه‌گذاری‌ها، تصمیم بگیرید در چه چیزی سرمایه‌گذاری کنید و چه مقدار سرمایه‌گذاری کنید.


بازار سهام چیست؟

بازار سهام به مجموعه‌ای از بازارها و بورس‌هایی اشاره دارد که خرید و فروش سهام در آنجا انجام می‌شود. اصطلاحات “بازار سهام” و “بورس سهام” می‌توانند به صورت متناوب استفاده شوند.

و با اینکه به آن بازار سهام گفته می‌شود، سایر ابزارهای مالی مانند صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETFs)، اوراق قرضه شرکتی و مشتقات مرتبط با سهام، کالاها، ارزها و اوراق قرضه نیز در آن معامله می‌شوند. مکان‌های مختلفی برای معامله سهام وجود دارد. بورس‌های بزرگ سهام در ایالات متحده شامل بورس نیویورک (NYSE)، نزدک و بورس گزینه‌های Cboe هستند.


چگونه سرمایه گذاری کنم؟

در بورس ایران چند نوع کارگزاری وجود دارد که به سرمایه‌گذاران و معامله‌گران خدمات مختلفی ارائه می‌دهند. در زیر به انواع اصلی کارگزاری‌های بورس ایران اشاره می‌کنیم:

1. کارگزاری‌های بورس اوراق بهادار: این کارگزاری‌ها مجوز لازم برای خرید و فروش سهام و اوراق بهادار را دارند و معمولاً خدمات مشاوره‌ای نیز ارائه می‌دهند.

2. کارگزاری‌های آنلاین: این کارگزاری‌ها امکان انجام معاملات از طریق پلتفرم‌های آنلاین را فراهم می‌کنند و معمولاً خدمات سریع‌تر و راحت‌تری را ارائه می‌دهند.

3. کارگزاری‌های غیرمجاز: برخی از نهادها ممکن است بدون اخذ مجوز از سازمان بورس به فعالیت بپردازند. سرمایه‌گذاران باید از این کارگزاری‌ها دوری کنند، زیرا ممکن است امنیت و صحت معاملات در آن‌ها تضمین نشده باشد.

4. کارگزاری‌های تخصصی: برخی کارگزاری‌ها ممکن است در زمینه خاصی از جمله بازار کالا، اوراق مشارکت یا بازار مشتقه تخصص داشته باشند.

5. کارگزاری‌های سهامی: این کارگزاری‌ها به صورت شرکت‌های سهامی خاص تأسیس شده و فعالیت می‌کنند و ممکن است خدمات مشاوره و آموزش هم ارائه دهند.

همچنین، خدمات مختلفی از جمله مشاوره سرمایه گذاری، آموزش معاملات، تحلیل بازار و ارائه اطلاعات مرتبط با سرمایه‌گذاری توسط کارگزاری‌ها عرضه می‌شود. قبل از انتخاب کارگزاری، سرمایه‌گذاران باید به شهرت، امکانات و خدمات ارائه‌شده توسط آن‌ها توجه کنند.


لیست کارگزاری های بورس ایران

در ایران، کارگزاری‌های بورس متعددی وجود دارند که خدمات مختلفی از جمله خرید و فروش سهام، مشاوره سرمایه‌گذاری و تحلیل بازار را ارائه می‌دهند. در زیر تعدادی از کارگزاری‌های معروف بورس ایران را معرفی می‌کنم:

  1. کارگزاری آگاه
  2. کارگزاری مفید
  3. کارگزاری نوین
  4. کارگزاری بانک ملت
  5. کارگزاری فارس
  6. کارگزاری سبز
  7. کارگزاری نهایت نگر
  8. کارگزاری کاوشگران
  9. کارگزاری بورس بیمه
  10. کارگزاری سهم آشنا

لطفاً توجه داشته باشید که این لیست ممکن است کامل نباشد و کارگزاری‌های دیگری نیز وجود داشته باشند. همچنین، انتخاب کارگزاری مناسب بستگی به نیازهای خاص شما دارد، بنابراین پیشنهاد می‌شود قبل از انتخاب، خدمات و نظرات کاربران را بررسی کنید.


در چه چیزی سرمایه گذاری کنم؟

هیچ پاسخ یکسانی برای این سوال وجود ندارد. اوراق بهاداری که برای خرید انتخاب می کنید و مقدار سرمایه گذاری شما به سرمایه موجود و میزان تحمل ریسک شما در هنگام جستجوی بازده بالاتر بستگی دارد. در اینجا رایج ترین انواع اوراق بهادار که باید در نظر گرفته شوند، به ترتیب افزایش ریسک فهرست شده اند:

1. سهام : سهام که به عنوان سهام یا حقوق صاحبان سهام نیز شناخته می شود، نشان دهنده مالکیت جزئی در یک شرکت است. به عنوان یک سهامدار، شما حق دریافت بخشی از دارایی ها و درآمدهای شرکت را دارید. داشتن سهام به شما این حق را می دهد که در مجامع سهامداران رای دهید، سود سهام دریافت کنید (که از سود شرکت تقسیم می شود) و سهام خود را به دیگران بفروشید.

بیشتر بخوانید  چگونه بر ترس از پول غلبه کنیم؟

قیمت سهام در طول روز در نوسان است و تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله عملکرد شرکت، اقتصاد داخلی و جهانی و رویدادهای خبری روزانه است. ارزش سهام می تواند افزایش یا کاهش یابد، و در برخی موارد، ممکن است بی ارزش شوند، که آنها را نسبت به بسیاری از انواع دیگر سرمایه گذاری ها بی ثبات تر و به طور بالقوه خطرناک تر می کند.

2. ETF: صندوق قابل معامله در بورس (ETF) مجموعه ای از اوراق بهادار مانند سهام است که معمولاً یک شاخص اساسی را دنبال می کند. ETF ها ممکن است در بخش های مختلف صنعت سرمایه گذاری کنند یا از استراتژی های سرمایه گذاری متعدد استفاده کنند.

شما می توانید یک ETF را به عنوان پایی متشکل از اوراق بهادار مختلف در نظر بگیرید. وقتی سهام یک ETF را می‌خرید، اساساً تکه‌ای از آن پای را می‌خرید که حاوی بخش‌هایی از اوراق بهادار مختلف است. این به شما امکان می دهد در مجموعه متنوعی از سهام با سهولت انجام تنها یک خرید – ETF – سرمایه گذاری کنید.

ETF ها شبیه به صندوق های سرمایه گذاری مشترک هستند زیرا هم تنوع فوری را ارائه می دهند و هم به صورت حرفه ای مدیریت می شوند. با این حال، ETF ها در بورس ها معامله می شوند و سهام آنها در طول روز مانند سهام عادی در نوسان است. سرمایه گذاری در ETF ها معمولاً به دلیل تنوع ارائه شده توسط چندین اوراق بهادار در صندوق، نسبت به سرمایه گذاری در سهام منفرد با ریسک کمتری در نظر گرفته می شود.

3. صندوق سرمایه گذاری مشترک: صندوق سرمایه گذاری یک وسیله سرمایه گذاری است که مجموعه ای از سهام، اوراق قرضه یا سایر اوراق بهادار را تشکیل می دهد. صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک به سرمایه‌گذاران فردی دسترسی به پرتفوی‌های متنوع و حرفه‌ای با هزینه نسبتاً کم را ارائه می‌دهند.


صندوق های etf بورس ایران

صندوق‌های ETF (Exchange-Traded Funds) یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس، نوعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که می‌توانند در بورس خرید و فروش شوند. در بورس ایران، چندین صندوق ETF وجود دارد که برخی از مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

1. صندوق ETF‌ دارا یکم (فولاد): این صندوق با هدف سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های دولتی و دارای ارزش بازاری بالا راه‌اندازی شده است.

2. صندوق ETF‌ دارا دوم (سایر): این صندوق نیز به منظور ارائه سرمایه‌گذاری در بازار بورس ایجاد شده و شامل شرکت‌های مختلف است.

3. صندوق ETF‌ دارا سوم (سهام): این صندوق به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که به صورت غیرمستقیم در سهام شرکت‌های خاص سرمایه‌گذاری کنند.

4. صندوق ETF‌ طلا: این نوع صندوق به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد که به‌طور غیرمستقیم در طلا سرمایه‌گذاری کنند.

5. صندوق‌های ETF درآمد ثابت: این صندوق‌ها معمولاً سرمایه‌گذاری‌هایی در اوراق قرضه و دیگر ابزارهای دین‌دار هستند که درآمد ثابت تولید می‌کنند.

همیشه توصیه می‌شود قبل از سرمایه‌گذاری در هر کدام از این صندوق‌ها، اطلاعات دقیق‌تری از زمینه فعالیت آن‌ها، عملکرد گذشته، و ریسک‌های مرتبط به دست آورید و در صورت نیاز با مشاور مالی مشورت کنید.


صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک

دسته‌های مختلفی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک وجود دارد که منعکس‌کننده انواع اوراق بهاداری که در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند، اهداف سرمایه‌گذاری آن‌ها و انواع بازدهی را که به دنبال آن هستند، نشان می‌دهند. اکثر برنامه های بازنشستگی که توسط کارفرما حمایت می شود در صندوق های مشترک سرمایه گذاری می کنند.

سرمایه گذاری در سهام یک صندوق سرمایه گذاری مشترک با سرمایه گذاری در سهام فردی متفاوت است زیرا یک صندوق سرمایه گذاری مشترک دارای پرتفوی متنوعی از سهام (یا سایر اوراق بهادار) است. برخلاف سهام یا ETF که در طول روز با قیمت‌های نوسانی معامله می‌شوند، خرید و بازخرید صندوق‌های سرمایه‌گذاری تنها در پایان هر روز معاملاتی بر اساس ارزش خالص دارایی صندوق (NAV) انجام می‌شود. مشابه ETFها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری متقابل معمولاً به دلیل تنوع‌پذیری، ریسک کمتری نسبت به سهام دارند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری متقابل هزینه‌های سالانه‌ای را که به عنوان نسبت هزینه‌ها شناخته می‌شوند، دریافت می‌کنند، و در برخی موارد، ممکن است کمیسیون نیز دریافت کنند.

اوراق قرضه: اوراق قرضه توسط شرکت ها، شهرداری ها، ایالت ها و دولت های مستقل برای تامین مالی پروژه ها و عملیات منتشر می شود. زمانی که سرمایه‌گذار اوراق قرضه را خریداری می‌کند، عملاً پول خود را به صادرکننده اوراق قرض می‌دهد که قول می‌دهد اصل مبلغ را همراه با بهره بازپرداخت کند. نرخ کوپن اوراق به نرخ بهره ای اشاره دارد که سرمایه گذار به دست خواهد آورد.

اوراق قرضه به عنوان ابزارهای با درآمد ثابت طبقه بندی می شوند زیرا به طور سنتی نرخ بهره ثابتی را ارائه می دهند. با این حال، برخی از اوراق قرضه نرخ بهره متغیر را ارائه می دهند. قیمت اوراق قرضه با نرخ بهره رابطه معکوس دارد: زمانی که نرخ افزایش می یابد، قیمت اوراق کاهش می یابد و بالعکس. هر اوراق دارای یک تاریخ سررسید است، یعنی تاریخی که باید اصل مبلغ به طور کامل به سرمایه گذار بازپرداخت شود، در غیر این صورت ناشر در معرض خطر نکول قرار می گیرد.

اوراق قرضه بر اساس احتمال اینکه ناشر بتواند تعهد بازپرداخت خود را انجام دهد رتبه بندی می شود. اوراق قرضه با رتبه بالاتر، که به عنوان اوراق قرضه درجه سرمایه گذاری شناخته می شوند، امن تر و با ثبات تر تلقی می شوند. این پیشنهادات معمولاً با شرکت‌های سهامی عام و نهادهای دولتی که چشم‌انداز مثبتی دارند مرتبط است.

اوراق قرضه درجه سرمایه‌گذاری رتبه‌بندی‌هایی از «AAA» تا «BBB-» را از استاندارد و پورز و از «Aaa» تا «Baa3» توسط مودیز دریافت می‌کنند. اوراق قرضه با رتبه بالاتر معمولاً نرخ بهره پایین تری نسبت به اوراق با رتبه پایین ارائه می دهند. اوراق قرضه خزانه داری ایالات متحده رایج ترین اوراق بهادار با رتبه AAA هستند.


سوالات متداول

آیا بانک‌ها ایمن هستند؟

در ایران، مشابه با سیستم بانکی ایالات متحده، spa نظارتی و بیمه‌ای وجود دارد که به حفظ امنیت سپرده‌های مردم کمک می‌کند. بانک‌ها معمولاً تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارند و سپرده‌های مردم تا سقف مشخصی بیمه می‌شوند. با این حال، هر بانک شرایط خاصی دارد و مهم است که قبل از افتتاح حساب، از اعتبار و سابقه بانک مطمئن شوید. اگر مبلغی قابل توجه برای واریز دارید، پیشنهاد می‌شود که سپرده‌های خود را در چند بانک مختلف تقسیم کنید تا در صورت بروز مشکل، ریسک کمتری داشته باشید.

آیا سرمایه‌گذاری در بورس بی‌خطر است؟

سرمایه‌گذاری در بورس، ذاتاً با ریسک همراه است. نوسانات بازار می‌تواند به سرعت بر قیمت سهام تأثیر بگذارد و در نتیجه، ممکن است سرمایه‌گذاران ضرر کنند. در ایران، شرکت‌های کارگزاری تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارند، اما حیاتی است که از سرمایه‌گذاری در شرکت‌های نامعتبر اجتناب کنید. در صورتی که کارگزاری دچار مشکل شود، ممکن است بخشی از سرمایه شما در معرض خطر قرار گیرد. به همین دلیل، توصیه می‌شود که تنوع سرمایه‌گذاری را در نظر بگیرید تا ریسک خود را کاهش دهید.

امن‌ترین سرمایه‌گذاری چیست؟

در ایران، اوراق بهادار دولتی مانند اوراق قرضه و سپرده‌های بانکی معمولاً به عنوان امن‌ترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری شناخته می‌شوند. این اوراق از طرف دولت تضمین می‌شوند و نسبت به نوسانات بازار عموماً پایدارتر هستند. با این حال، نرخ‌های بازدهی این سرمایه‌گذاری‌ها ممکن است کمتر از سایر گزینه‌ها باشد و ما را در معرض خطر تورم قرار دهند. به همین دلیل، باید با دقت برنامه‌ریزی کنید و در کنار این نوع سرمایه‌گذاری‌ها، گزینه‌های دیگری را نیز در نظر بگیرید تا سبد سرمایه‌گذاری خود را متنوع نگه دارید.

امتیاز دهید

نوزده − هجده =